Rinus Michels Award

Rinus Michels Award

Winnaar Rinus Michels Award

2009-2010 * 2010-2011 * 2011-2012 * 2012-2013 * 2013-2014


De Rinus Michels Award, genoemd naar de voetbaltrainer Rinus Michels, is een prijs die jaarlijks op initiatief van het vakblad De Voetbaltrainer wordt uitgereikt. Het initiatief voor de prijs wordt door zowel beide trainersbonden van Nederland (de CBV en de VVON) als de KNVB ondersteund. Deze partijen selecteren de genomineerden. Op het nationale trainerscongres worden de uiteindelijke winnaars bekendgemaakt en de prijzen uitgereikt.

De Rinus Michels Awards worden jaarlijks toegekend aan:

  • Coach van het jaar van het Nederlands betaald voetbal;
  • Coach van het jaar van het Nederlands amateurvoetbal;
  • Jeugdopleiding van het jaar van het Nederlands betaald voetbal;
  • Jeugdopleiding van het jaar van het Nederlands amateurvoetbal;
  • De Oeuvreprijs voor de trainer/coach op basis van zijn totale oeuvre;
  • De vakjury bepaalt de criteria en de wijze waarop gekozen wordt.

Om te bepalen welke jeugdopleiding in het Nederlandse profvoetbal de Rinus Michels Award wint, wordt een aantal zaken meegewogen. Zo wordt er gekeken naar welke vernieuwingen er door de betreffende club zijn doorgevoerd met betrekking tot het ontwikkelen van competentieprofielen voor jeugdspelers en -trainers, de mate van aandacht voor de individuele begeleiding, de regionale samenwerking in het kader van talententrainingen en ondersteuning van amateurclubs en het toepassen van moderne technologieën.


In 2014 werd de Feyenoord Academy voor het vijfde seizoen op rij verkozen tot beste jeugdopleiding van Nederland!

Hoofd jeugdopleiding Damien Hertog en Academy-manager Rob Kurvers namen in Zwolle de Rinus Michels Award 2014 in de categorie Beste Jeugdopleiding Betaald Voetbal in ontvangst. De andere genomineerden in deze categorie waren de jeugdopleidingen van Ajax en PSV/Eindhoven/Helmond Sport/VVV. Feyenoord is vanaf het seizoen 2009-2010 elk jaar tot beste jeugdopleiding gekozen.

De prijs kwam als een grote verrassing voor Hertog. ‘We hadden gehoopt, maar eerlijk gezegd niet verwacht dat we de award voor het vijfde jaar op rij zouden winnen’, zei hij in een eerste reactie. ‘We zijn hier ontzettend trots op; deze onderscheiding is een heel mooie erkenning en waardering voor het werk dat we doen, met name omdat de keuze wordt gemaakt door collega’s uit het vak.’

Volgens Hertog heeft Feyenoord Academy een goed jaar achter de rug. ‘Er speelt veel talent van Varkenoord in het eerste elftal van Feyenoord, we leveren in ruime mate spelers aan het Nederlands elftal en de nationale jeugdteams. Tevens werd een aantal van onze elftallen kampioen, waaronder B1, B2 en D1. Dit is een prijs voor iedereen binnen Feyenoord Academy, een beloning voor het werk dat we met zijn allen het afgelopen jaar hebben verricht.’