Nieuwsoverzicht

Feyenoord Academy spelers winnen met Nederland Onder 17 van Kosovo

Nederland Onder 17 startte met de Feyenoorders Joey Koorevaar, Ramon Hendriks en Wouter Burger in de basis.

Oranje onder 17 is de eerste kwalificatieronde op weg naar het EK 2018 goed begonnen. In Hongarije werd de openingswedstrijd met 3-1 gewonnen van KosovoHij kon vorig jaar een tijdlang niet over Redan beschikken, KNVB-coach Kees van Wonderen. Door de transferperikelen rondom de spits, die van Ajax naar Chelsea verkaste deze zomer en daardoor niet meer trainde of speelde, besloot de oefenmeester hem niet mee te nemen naar het EK. "Dat was erg jammer", vond ook de coach. "Maar we zijn blij dat hij er weer is.”

Redan waardevol
In de eerste EK-kwalificatiewedstrijd van het nieuwe seizoen toonde de aanvaller, die dit seizoen ook de aanvoerdersband draagt, meteen zijn waarde. Met drie goals gidste Redan Oranje onder 17 langs de opponent, die voor het eerst in de historie een officiële wedstrijd speelde. “Daishawn is een speler die het verschil kan maken”, wist ook Van Wonderen. “Hij is snel, kan een actie maken en hij scoort gemakkelijk. Dat zie je ook weer vandaag. Zo’n speler wil iedere trainer wel in zijn ploeg.”

Geduldig op zoek gaan naar de openingen en niet in de val trappen die Kosovo had uitgezet, zo luidde zo’n beetje de opdracht die Van Wonderen aan zijn manschappen mee had gegeven. Die hadden goed geluisterd, zo bleek in de eerste minuten waarin Onder 17 agressief op zoek ging naar een vroege treffer. Het resulteerde meteen in twee goede kansen voor Redan, die de tweede van dichtbij achter de Kosovaarse doelman schoof.

Kritisch blijven
Maar nauwelijks was de Nederlandse bank uitgejuicht en weer gaan zitten of het was alweer gelijk. Albin Prapashtica verschalkte van dichtbij Oranje-goalie Joey Koorevaar. Oranje kon van voren af aan beginnen. “Daar hebben we het vooraf over gehad”, baalde Van Wonderen. “Zij wachten op de fouten die je altijd wel een keer maakt in een duel en uit zo’n moment valt de goal. Daar mag je best kritisch op zijn.”

Gelukkig was daar een minuut of tien later weer Redan, die met zijn tweede van de middag Oranje opnieuw op voorsprong zette. De spits werd door een verre ingooi van Ramon Hendriks richting het Kosovaarse goal gelanceerd, was in een lijf-aan-lijfduel zijn directe tegenstander de baas en werkte de bal in tweeën tegen het net.

Bijna beslist
Bijna had Oranje al voor de pauze het duel definitief beslist, maar twee pogingen van Wouter Burger troffen net geen doel. Bij de eerste zeilde de bal net over het doel van Auron Loxha, bij de tweede poging had de Kosovaarse doelman alle geluk van de wereld dat hij op de doellijn assistentie kreeg van een van zijn verdedigers.
Een kwartier na de pauze viel de beslissing alsnog en wie anders dan Redan was de gevierde man. Een aanval opgezet door Vincent Schippers werd door Venitchio Sint ineens voor het doel langs getrokken, waar Redan bij de tweede paal zijn derde van de middag maakte.

Prima overwinning
“Een prima overwinning”, zo constateerde Van Wonderen tevreden. “Het is altijd belangrijk om zo’n toernooi te beginnen met een zege. Dat geeft je toch een steuntje in de rug. Je moet het niveau van Kosovo ook niet onderschatten. Dat is geen Liechtenstein waar je met 5-0 of 6-0 overheen loopt, maar een stugge ploeg die fel verdedigt en die de ruimtes heel klein houdt. Wat dat betreft ben ik zeer tevreden met deze zege.”

Bron: KNVB