Nieuwsoverzicht

Ramon ten Hove vindt leuk

Elke maand vertelt een speler van Feyenoord Onder 19 in Feyenoord Magazine over de dingen die hij leuk vindt. Deze keer: Ramon Ten Hove

Manuel Neuer
Hij is de keeper van Bayern München en mijn voorbeeld. Bij Feyenoord werken we tijdens de keeperstraining vaak met bepaalde thema’s. Binnen zo’n thema ga ik dan vaak op zoek naar video’s van Neuer, die zijn een inspiratie voor mij. Hij heeft alles wat een keeper nodig heeft. Hij is sterk in de lucht, kan goed meevoetballen en heeft uitstraling. Voor mij is hij anders dan andere keepers, ook doordat hij ver voor zijn doel kan keepen. Ik probeer zijn stijl een beetje te benaderen, ook doordat ik net als Neuer vrij lang ben, 1.93 meter om precies te zijn.

Trainen bij Feyenoord 1
Ik heb tot dusver een keer of tien met de eerste selectie van Feyenoord meegetraind. Als ze daar een keeper tekort komen, word ik opgeroepen. Voor mij zijn die trainingen heel mooie ervaringen, ik geniet daar elke keer van. Het niveau ligt er hoger dan bij Onder 19, dus daar leer je alleen maar van. Jongens als Brad Jones, Pär Hansson en Warner Hahn helpen mij heel goed. 

Een aanvaller uitkappen
Het is heerlijk om als keeper een aanvaller uit te kappen tijdens een wedstrijd. Af en toe probeer ik dat wel, vaak denk je daar dan niet eens over na. Het betekent dat je vrij zeker moet zijn met de bal aan je voet. Ik denk dat ik aardig mee kan voetballen. Als ik tegenwoordig met vrienden een balletje trap, ben ik meestal ook niet de keeper, maar ga ik lekker het veld in.

Ik, Zlatan
Het enige boek dat ik in mijn leven heb gelezen. Ik heb er echt van genoten, je wilt alleen maar verder blijven lezen. Het leven van Zlatan Ibrahimovic lijkt een aaneenschakeling van spanning en mooie dingen. 

Rotterdam
Ik woon in Spijkenisse, maar ik ben vaak in Rotterdam. Niet alleen vanwege het voetbal, maar ook omdat er veel meer te doen is. Als ik afspreek met vrienden of wat leuks wil doen met mijn vriendin, is het bijna altijd in Rotterdam.

Broederliefde 
Ik hou van Nederlandse rap. Naast Broederliefde, een Rotterdamse rapformatie, luist ik ook naar SBMG en SFB. In het team zijn er veel jongens die naar rapmuziek luisteren. Meestal zetten we muziek op in de bus richting uitwedstrijden. 

FIFA 17
Dit is het enige spel dat ik speel op mijn spelcomputer. Ik probeer altijd een carrière op te bouwen met Feyenoord, met zoveel spelers van mijn leeftijd in de ploeg. Teamgenoten als Nigel Robertha, Rashaan Fernandes, Justin Bijlow en Emil Hansson zitten al in het spel, dus die stel ik altijd op. Het lijkt me leuk om zelf een keer in het spel te zitten, zodat ik met mijn eigen poppetje kan spelen.

Mijn ouders
Mijn vader en moeder steunen me al zo lang, zonder hen was ik nooit zo ver gekomen. Mijn moeder heeft me vroeger altijd naar het voetbal gebracht en mijn vader komt altijd kijken. Mijn vader kon vroeger heel goed hardlopen, dus misschien heb ik de sportgenen wel van hem. Ik ben mijn ouders hartstikke dankbaar. 

4-3-3
Een leuk kanaal op Instagram waarop allerlei voetbalfilmpjes voorbij komen. Ik hou dat elke dag wel even in de gaten.

Oscar Moens
Ik ben heel blij dat ik hem als keeperstrainer heb. Hij helpt me heel goed. Je kan grappen met hem maken, maar ook serieus met hem praten. Hij is altijd eerlijk en duidelijk. Het is mooi om van iemand met zo’n carrière te horen dat hij het in je ziet zitten en dat hij in je gelooft. 

Dienstverlening en recreatie
Ik doe deze MBO-opleiding bewust op een wat lager niveau, zodat ik genoeg tijd heb om me op het voetbal te concentreren. Ik hoop dat ik volgend jaar mijn studie kan afronden. 

Toernooien in het buitenland
In de afgelopen jaren ben ik al twee keer met mijn team in Azerbeidzjan geweest. Vooraf had ik helemaal geen beeld bij dat land, maar ik vond het heel mooi om daar een keer te komen en een andere cultuur te leren kennen. Ook was het speciaal om in een luxe hotel te verblijven en op een topcomplex te spelen en trainen. Op dat moment voelde ik me echt al een beetje profvoetballer. 

Mijn vrienden
Ik heb een vast groepje vrienden die ik al ken sinds de basisschool. Ze hebben alles met mij meegemaakt en komen nog steeds vaak kijken bij mijn wedstrijden. Ze begrijpen ook dat ik door het voetbal niet altijd mee kan als ze leuke dingen gaan doen. Het is fijn om zulke jongens om je heen te hebben.

Chase your dreams
Dit motto heb ik op mijn arm laten tatoeëren, samen met het symbool voor hoop, geloof en liefde. De zin ‘chase your dreams’ is voor mij belangrijk, omdat ik al mijn hele leven mijn droom om profvoetballer te worden probeer na te jagen en dat wil ik ook blijven doen. De tatoeage is in dat opzicht ook een soort herinnering voor mezelf, het geeft me een boost als ik daar ’s ochtends naar kijk. Het symbool hoop, geloof en liefde staat voor mij voor mijn familie, die heel belangrijk voor mij is. Mijn oom heeft hetzelfde symbool op zijn arm laten zetten. 

Tegenslagen overwinnen
Ik hoor vaak van mensen dat ik hard werk om te bereiken wat ik wil en ook door blijf gaan als dingen niet direct lukken. Ik heb er in Onder 16 bijvoorbeeld over getwijfeld om te stoppen met voetbal, omdat ik het niet meer naar mijn zin had. Ik ben toch door die periode gekomen, met dank aan een aantal mensen in mijn omgeving. Ik ben hen hartstikke dankbaar, helemaal als ik zie hoe ver ik inmiddels ben gekomen. Het plezier in het voetbal is bovendien helemaal terug.