Nieuwsoverzicht

Steven Smulder vindt leuk

Elke maand vertelt een speler van Feyenoord Onder 19 in Feyenoord Magazine over de dingen die hij leuk vindt. Deze keer: Steven Smulder

Toni Kroos
Ik wil graag een spelers zoals hij worden. Hij leidt bijna geen balverlies, zijn passing is uitstekend en verdedigend doet hij zijn taken. Ik kijk veel video’s van hem op YouTube, daar probeer ik van te leren. 

Hip-hop
Ik luister vooral veel naar artiesten zoals Drake, Future en Chris Brown. Ik hou niet zo van Nederlandse rappers, al worden die wel eens gedraaid in de kleedkamer.

De biografie van Andy van der Meijde
Ik hou van biografieën van oud-voetballers en om te lezen wat zij allemaal hebben meegemaakt. In het geval van Andy van der Meijde is dat natuurlijk een heleboel. Hij heeft veel bereikt in zijn carrière, maar iedereen denkt bij hem vooral terug op de negatieve punten, hij deed de gekste dingen als voetballer. Ik denk dat het voor voetballers ook een andere tijd was dan nu, dat er soms wat te makkelijk over werd gedacht. 

Profvoetballer worden
Voetballer is de mooiste baan die je kunt hebben. Dit is mijn laatste jaar bij Feyenoord, dus ik hoop natuurlijk dat ik een contractaanbieding krijg. Als dat niet zou gebeuren, hoop ik op een kans bij een andere club in de Eredivisie, zodat ik daar mijn minuten kan gaan maken. Ik wil daar alleen nu niet te veel mee bezig zijn, want dan gaan mijn prestaties daar misschien onder lijden. 

Rotterdam
Ik kom uit een dorpje vlakbij Goes in Zeeland. Ik vind het altijd leuk om daar te zijn, maar ik voel me meer aangetrokken door Rotterdam. Op dit moment woon ik nog bij mijn ouders en reis ik elke dag op en neer. 

Mijn diploma halen
Sinds afgelopen februari ben ik klaar met school. Ik heb mijn diploma gehaald op niveau drie van detailhandel. Met school erbij maakte ik heel lange dagen, met de trainingen erbij. Daarom ben ik blij dat school nu achter de rug is en ik me helemaal op het voetbal kan concentreren.

Mijn ouders
Ik kan bijna niet omschrijven hoe belangrijk ze voor mij zijn. Ze staan altijd achter me en hebben mijn hele leven alles voor me gedaan. Ik zou niet weten hoe ik er nu voor me stond zonder hen. Ze zorgen dat ik goed eet, hebben me altijd overal naartoe gebracht en werken elke dag hard om alles te kunnen betalen. Dat waardeer ik enorm.

Mijn zus Joyce
Ze doet een opleiding aan de Hogeschool Rotterdam en is het afgelopen half jaar op stage geweest in Nice. In dat half jaar heb ik haar niet gezien, want ik had helaas geen tijd om haar op te zoeken. Ik ben heel trots op haar, ze doet het heel goed en gaat een mooie toekomst tegemoet.

Bakka
Als je iets verkeerd zegt of je verspreekt bij ons in het team, dan krijg je het wel te horen. Dan komt iedereen op je af rennen en geven ze je een bakka, zoals wij het noemen, een tik op je achterhoofd. Dat gaat al zo sinds ik acht jaar geleden bij Feyenoord kwam.

Het café van mijn oma
Ik woon zelf onderaan een dijk en naast ons woont mijn oma. Ze heeft een café dat bovenaan de dijk staat. Dat café is vroeger van mijn overgrootoma geweest. Zij is 101 geworden en heeft tot haar overlijden het café gehad. Daarna is het overgenomen door mijn oma. Ik hoop dat zij ook honderd jaar wordt en nog lang in het café kan blijven. Misschien kan ik later iets moois doen met het café, bijvoorbeeld na mijn carrière als voetballer. Nu loop ik er soms even langs om mijn oma gedag te zeggen. Ze kan niet meer zo goed zien, dus ik probeer haar te helpen, bijvoorbeeld door boodschappen voor mij te doen. Het café is echt een ontmoetingsplaats in het dorp. Ook Jan Raas komt er vaak. 

Spelen in de kampioenspoule
Met Onder 19 hebben we ons in de eerste seizoenshelft gelukkig geplaatst bij de eerste acht, waardoor we nu in de kampioenspoule spelen. Daardoor speel je elke week een topwedstrijd, dat is wat je wilt. Het leeft ook erg bij ons. Aan het begin van het seizoen liep het niet goed bij ons en stonden we onderaan. In de maanden voor de winterstop hebben we het goed opgepakt, met dank ook aan de goede trainers die we hebben. 

Verdedigen
In Onder 17 heb ik een half jaar centraal achterin gespeeld. Op dat moment vond ik dat klote, want je wilt natuurlijk liever niet op een minder favoriete positie spelen. Uiteindelijk heb ik geleerd van dat half jaar en ben ik beter gaan verdedigen en beter positie gaan kiezen. Voor mijn ontwikkeling is het dus goed geweest. 

Eén-tweetjes maken
Ik ben niet iemand die acties eruit gooit in het veld, ik hou meer van snel aannemen en doorspelen. Ik hou van combinatievoetbal, het spel verplaatsen en een goede opening zoeken: dat is wat ik leuk vind. 

PASPOORT
Naam: Steven Smulder
Geboortedatum: 21 januari 1998
Geboorteplaats: ’s-Heerenhoek
Positie: Middenvelder